
Voorbeeldbrief sollicitatie
Voorbeeld sollicitatiebrief
Een goede sollicitatiebrief schrijven is niet gemakkelijk. Hoeveel laat je van jezelf zien en hoe lang moet zo’n brief zijn? Je hebt een goede opmaak nodig, een duidelijke structuur en een goed lettertype. Wat zet je in je brief en wat wil je wel en wat wil je niet benoemen? Het is vaak belangrijk dat je bij een functie over bepaalde competenties beschikt die jou helpen bij het goed uitvoeren van de functie. In een sollicitatiebrief kun je jouw competenties overbrengen en je werkervaring toelichten.
Baankracht helpt je op weg. Hieronder zijn een aantal tips en tools om het schrijven van een brief te vergemakkelijken.
Opmaak en structuur
Je kan bij de opmaak verschillende programma’s gebruiken. Hoeveel opmaak je wilt gebruiken ligt helemaal aan de functie waar je op gaat solliciteren. Voor een baan in de klantenservice heb je doorgaans minder opmaak nodig dan een baan als grafisch vormgever. Daar moet bij gezegd worden dat de functie niet altijd doorslaggevend is. Kijk vooral ook hoeveel mensen op deze baan solliciteren. Is hij erg gewild, dan is het handig om meer opmaak aan je brief toe te voegen om zo meer op te vallen.
Word: Word is een perfect programma om je sollicitatiebrief in te schrijven. Word geeft ook meerdere templates die je kunt gebruiken voor je sollicitatiebrief. Nadeel van Word is dat het soms lastig is om de opmaak aan te passen.
Adobe Acrobat: In Adobe Acrobat is het ook mogelijk om je sollicitatiebrief te schrijven. Dit is vooral handig als je al een voorbeeld hebt. Met de betaalde versie van Adobe Acrobat kun je gemakkelijk woorden en namen aanpassen. Nadeel is dat het een duur programma is. Dus wanneer je het alleen voor deze ene sollicitatiebrief gebruikt kun je beter naar een ander alternatief op zoek.
Adobe Express: Adobe Express is een grafische tool van Adobe die gratis te bruiken is. Je kunt hier foto's bewerken, documenten maken, social media posts en veel meer. Het voordeel is dat deze tool gratis is. Het nadeel is dat hij vooral gericht is op het creeeren van grafische beelden. Hij is gebruiksvriendelijker dan Adobe Acrobat, maar je hebt nog steeds wel wat kennis van zaken nodig. Op zich is dit vrij makkelijk aan te leren, maar je moet er wel wat tijd in steken. Waneer je een sollicitatiebrief wil schrijven, klik dan op 'resume'. Je komt dan in een omgeving waarbij je online je brief kan samenstellen. De templates voor de brieven vind je aan de linkerkant. Scroll naar beneden en je vind de templates onder het kopje 'resume'. Kies daarna een template die je aanspreekt en start met het aanpassen van de tekst.
CANVA: CANVA is een opmaakprogramma met veel gebruiksgemak. Je hebt hier ook verschillende templates waar je alleen de tekst hoeft aan te passen. Als je klaar bent kun je je brief in verschillende bestanden downloaden. Ik zou hierbij voor de gewone pdf gaan. Deze is het beste te versturen via de mail of op een website. Bijkomend voordeel is dat je met een gratis abonnement kunt beginnen. Nadeel is dat niet alles gratis is. Je zult wat geld moet uitgeven om een template te kunnen bewerken, maar dan heb je ook wat.
Inhoud:
Er zijn veel voorbeelden van sollicitatiebrieven te vinden online, maar je kunt ook Chat GTP gebruiken. Wanneer je vraagt om een sollicitatiebrief te schrijven voor een bepaalde functie, dan rolt er binnen secondes een voorbeeldbrief uit die op maat geschreven is. Lees de brief wel goed na en verander de woorden naar je eigen tone of voice. ChatGTP heeft de neiging om iets te populair te klinken. Je kunt ook vragen of hij het schrijft, zoals een Nederlander het zou zeggen. Dan krijg je weer een andere versie. De praktijk leert dat je een aantal keer moet oefenen, voordat je een goede sollicitatiebrief krijgt.
Welke baan?
Ben je op zoek naar een leuke baan om op te solliciteren? Kijk ook even bij ons vacatureoverzicht en we helpen je graag verder.